Hanwella

Van zeer vroege tijden tot latere perioden waarin buitenlandse mogendheden verbleven, zoals de Portugese, Nederlanders en Britse in Sri Lanka, was Hanwella een van de belangrijkste reisroutes en was het de plaats voor het oversteken van de rivier om te reizen naar Kandy. Het oude fort (Thotupola) wat het punt was  om de rivier over te steken is nog steeds in gebruikt.

Aan het einde van het Sitawaka Koninkrijk in 1594, werden de Portugezen gevangen genomen door de koning van Sitawaka en begon hij een fort te bouwen bij Hanwella in 1597, met behulp van de Europese architectuur.


De Nederlanders die in Sri Lanka landden in 1602 bezetten het Hanwella fort en bouwden een groter en mooier fort met behulp van "Kabok" (latte ritus) en voltooide het fort in 1684.

Na 1786 kwam het Hanwella fort onder de Britse heerschappij. Verschillende gevechten met de legers van de koningen van Kandy vonden later plaats rond het Hanwella Fort.

In de verslagen van Percival in 1800 wordt vermeld dat o.a. een rusthuis werd gebouwd in het Hanwella Fort.


De overblijfselen van het fort zijn te zien op de plek van het Resthouse. En er is geen twijfel dat de dikke binnenmuren van het oudere gedeelte van het gebouw overblijfselen zijn van het fort. Let op de dikte van de muren rond het slaapkamer venster.

Hanwella
Van zeer vroege tijden tot latere perioden waarin buitenlandse mogendheden, zoals de Portugese, Nederlanders en Britse in Sri Lanka, was Hanwella een van de belangrijkste reisroutes en was het de plaats voor het oversteken van de rivier om te reizen naar Kandy. Het oude fort (Thotupola) wat het punt was  om de rivier over te steken is nog steeds in gebruikt.
Aan het einde van de Sitawaka Koninkrijk in 1594, werden de Portugezen gevangen door de koning van Sitawaka en begon die een fort te bouwen bij Hanwella in 1597, met behulp van de Europese architectuur.
De Nederlanders die in Sri Lanka landde in 1602 bezette het Hanwella fort en bouwden zij een grotere en mooier fort met behulp van "Kabok" (latte ritus) en voltooide het fort in 1684.
Na 1786 Hanwella fort kwam onder de Britse heerschappij en verschillende gevechten met de legers van de koningen van Kandy vonden plaats rond het Hanwella Fort.
In de verslagen van Percival in 1800 wordt vermeld dat o.a. een rusthuis werd gebouwd in de Hanwella Fort.

De overblijfselen van het fort zijn te zien op de plek van het Resthouse. En er is geen twijfel dat de dikke binnenmuren van het oudere gedeelte van het gebouw overblijfselen zijn van het fort. Let op de dikte van de muren rond het slaapkamer venster.
De grote Jack Boom (Artocarpus Hetaropilus) geplant door Koning Edward VII, tijdens zijn bezoek aan Ceylon in december 1875 en twee stoelen gebouwd voor de Koninklijke familie zijn te zien in de buurt van de Jack boom.
© voc-sri-lanka.nl 2011VOC_Home.html
Start paginaNegombo.htmlKalpitiya.html
Negombo
Arippu.html
Kalpitiya
Mannar.html
ArippuPooneryn.html
MannarJaffna.html
PoonerynKayts_Hammenhiel.html
JaffnaElephant_Pass_Pyl_Beschutter.html
Kayt’s HammenhielDelft_Island.html
Elephants Pass/Pyl/BeschutterTrincomalee.html
Delft IslandBatticaloa.html
TrincomaleeHambantota.html
BatticaloaTangalle.html
HambantotaMatara.html
TangalleGalle.html
MataraKalutara.html
GalleColombo.html
Kalutara
ColomboBin._Ruwanwella.html
HanwellaBin._Balana_sitawaka.html
RuwanwellaBin._Arandora_Accuras_Hakmana.html
Balana/SitawakaBin._Katuwana.html
Arandora/Accuras/Hakmana
KatuwanaVOC_Home.html
Extra InformatieInformatie.html
Start pagina
Extra InformatieKaart_van_de_Forten.html
ArchitectuurArchitectuur.html
Dutch BurghersDutch_Burghers.html
Nederlandse TaalNederlandse_Taal.html
FortenVOC-Reizen.html

De grote Jack Tree (Artocarpus Hetaropilus) geplant door Koning Edward VII, tijdens zijn bezoek aan Ceylon in december 1875 en twee stoelen gebouwd voor de Koninklijke familie zijn te zien in de buurt van de Jack Tree.