Over het algemeen werden de koloniale forten in Sri Lanka gebouwd op de kustgebieden om de ingangspunten te beschermen, zoals de havens voor binnen vallende troepen. Maar ook zijn er enkele forten die gebouwd werden in het binnenland. Ze waren bedoeld om het lage land te verdedigen tegen het Kandyan Koninkrijk in de heuvels.


Totdat Kandy viel door de Britten in 1815, was het een onafhankelijk koninkrijk die weigerden het hoofd te buigen voor de koloniale mogendheden die de kuststrook bezetten. Daarom zijn er door de Nederlanders en de Portugezen verschillende forten gebouwd op de heuvels aan de rand van het Kandyan Koninkrijk. Katuwana is zo'n fort gelegen in het afgesplitste Hambantota district. Het werd gebouwd in 1645 door de Nederlanders.


Volgens de historische verslagen waren er gebouwen zoals twee bastions, waarop 12 kanonnen, kwartierplaatsen, winkels, chirurgische operatie ruimtes, trappen, enz. Het fort is gemaakt van enorme rotsblokken. Dit fort werd veroverd en gedeeltelijk vernietigd door de Kandyans in 1761 tijdens de opstand van Matara. De hoofdingang van het fort is nu te vinden op de Maduwanwala Walauwa vandaag de dag.


Met de onderwerping van het Kandyan Koninkrijk door de Britten in 1815, verloor het fort zijn strategische betekenis en werd voorgoed verlaten. Gelukkig is dit fort nu gerestaureerd tot zijn oude glorie met steun van de Nederlandse regering. Het kan gemakkelijk bereikt worden vanaf Middeniya die op zijn beurt kan worden bereikt, hetzij bij Panamure of direct vanaf Embilipitiya.

Katuwana

Katoene

Algemeen werden de koloniale forten in Sri Lanka gebouwd op de kustgebieden om de ingangspunten te beschermen, zoals havens voor binnenvallende troepen. Maar er zijn enkele forten die gebouwd werden in het binnenland. Ze waren bedoeld om het lage land te verdedigen tegen het Kandyan Koninkrijk in de heuvels.

Totdat Kandy viel door de Britten in 1815, was het een onafhankelijk koninkrijk die weigerden het hoofd te buigen voor de koloniale mogendheden die de kuststrook bezetten. Daarom is er door de Nederlanders en de Portugezen verschillende forten gebouwd op de heuvels aan de rand van het Kandyan Koninkrijk. Katuwana is zo'n fort gelegen in het afgesplitste Hambantota district. Het werd gebouwd in 1645 door de Nederlanders.

Volgens de historische verslagen waren er gebouwen zoals twee bastions, waarvan 12 kanonnen, kwartalen, winkels, chirurgische theaters, trappen, enz. Het fort is gemaakt van enorme rotsblokken. Dit fort werd veroverd en gedeeltelijk vernietigd door de Kandyans in 1761 tijdens de Opstand van Matara. De hoofdingang van het fort is nu te vinden op de Maduwanwala Walauwa vandaag.

Met de onderwerping van het Kandyan Koninkrijk door de Britten in 1815, verloor het fort zijn strategische betekenis en werd voorgoed verlaten. Gelukkig is dit fort nu gerestaureerd tot zijn oude glorie met steun van de Nederlandse regering. Het kan gemakkelijk bereikt worden vanaf Middeniya die op zijn beurt kan worden bereikt, hetzij bij Panamure of direct vanaf Embilipitiya.
Katuwana
© voc-sri-lanka.nl 2011VOC_Home.html
Start paginaNegombo.htmlKalpitiya.html
Negombo
Arippu.html
Kalpitiya
Mannar.html
ArippuPooneryn.html
MannarJaffna.html
PoonerynKayts_Hammenhiel.html
JaffnaElephant_Pass_Pyl_Beschutter.html
Kayt’s HammenhielDelft_Island.html
Elephants Pass/Pyl/BeschutterTrincomalee.html
Delft IslandBatticaloa.html
TrincomaleeHambantota.html
BatticaloaTangalle.html
HambantotaMatara.html
TangalleGalle.html
MataraKalutara.html
GalleColombo.html
KalutaraBin._Hanwella.html
ColomboBin._Ruwanwella.html
HanwellaBin._Balana_sitawaka.html
RuwanwellaBin._Arandora_Accuras_Hakmana.html
Balana/Sitawaka
Arandora/Accuras/Hakmana
KatuwanaVOC_Home.html
Extra InformatieInformatie.html
Start pagina
Extra InformatieKaart_van_de_Forten.html
ArchitectuurArchitectuur.html
Dutch BurghersDutch_Burghers.html
Nederlandse TaalNederlandse_Taal.html
FortenVOC-Reizen.html