Door de Portgezen werd dit eiland ìIlha das Vacasî genoemd en zij hadden er een fort gebouwd. De Nederlanders noemden het Delft eiland. De Tamils noemen het de Neduntheevu of Neduntivu. Het is het grootste eiland in de Straat van Palk, het noorden van Sri Lanka.


Heel weinig is er nog over vandaag de dag. Maar het boek "Romantisch Ceylon: haar geschiedenis, legende, en het verhaal" door Ralph Henry Bassett beschrijft het fort en het eiland tot in detail.

Delft Island

Illha das Vacasi - Neduntheevu

Sporen van de Portugese bezetting van Delft blijven in de ruïnes van het fort zichtbaar welke ongetwijfeld werd gebouwd door hen. Het is een zeer sterk verrijkt met een twee verdieping tellende woning, met een oppervlakte van ongeveer vijftig meter in het vierkant en een dubbele muur van immense dikte. Deze muur snijdt volledig het fort in de helft op grondniveau, het enige middel van communicatie werd op de eerste verdieping, de gemeenschappelijke ruimte. Daardoor is het een heel ingewikkeld gebouw, met lange, smalle en kleine vierkante kamers.


Een trap loopt in de dubbele wanden. En leidt naar wat moet zijn een plat dak, te oordelen naar de plaatsen van de stopcontacten in het metselwerk. In een hoek is de kerker, een kleine vierkante kamer, met een vloer onder het maaiveld. Zonder deur, en slechts een klein venster ongeveer twee meter in het vierkant, die leidt naar het binnenste van het fort. De ongelukkige gevangenen moeten erin zijn geduwd door het kleine gat. Een groot aantal moeten hun dood in deze kleine kamer hebben gevonden.

Er is een grote ruimte die het uiterlijk van een mess-kamer heeft, en een groot aantal kleine slaapkamers met elkaar verbonden door gangen.

De Nederlanders bouwden een kazerne ongeveer een kwart van een mijl van het fort, het gebouw is een mooie grote Residence, nu in gebruik als overheids gebouw. De barakken werden omringd door een muur, een groot deel van die staat nog steeds, zij omsluiten een gebied van ongeveer tweehonderd vierkante meter. Een van de barak kamers is opgehouden te bestaan, hoewel een deel van de muur is gevallen bijna tot aan het maaiveld. Het meest opvallende gebouw is de Nederlandse dovecot, nog steeds in een toestand van perfecte staat. Het is gemaakt van koraal steen, met een solide basis ongeveer acht vierkante meter.

Dit eiland werd genoemd door de Portugese ìIlha das Vacasî en zij hadden er een fort gebouwd. De Nederlanders noemden het Delft eiland. De Tamils noemen het de Neduntheevu of Neduntivu. Het is het grootste eiland in de Straat van Palk, het noorden van Sri Lanka.

Heel weinig is er over vandaag de dag. Maar het boek "Romantisch Ceylon: haar geschiedenis, legende, en het verhaal" door Ralph Henry Bassett beschrijft het fort en het eiland tot in detail.
Delft Island
Sporen van de Portugese bezetting van Delft blijft in de ruïnes van het fort die ongetwijfeld werd gebouwd door hen, zoals de Nederlandse militaire architectuur van een meer modem type. Het is een zeer sterk verrijkt met twee verdieping woning, met een oppervlakte ongeveer vijftig meter in het vierkant, met een dubbele muur van immense dikte. Deze muur snijdt volledig het fort in de helft op grondniveau, het enige middel van communicatie wordt op de eerste verdieping, de gemeenschappelijke ruimte.  Daardoor is het een heel ingewikkeld gebouw, met lange, smalle en kleine vierkante kamers.

Een trap loopt in de dubbele wanden. En leiden naar wat moet zijn een plat dak, te oordelen naar de plaatsen van de stopcontacten in het metselwerk. In een hoek is de kerker, een kleine vierkante kamer, met een vloer onder het maaiveld. Zonder deur, en slechts een klein venster ongeveer twee meter in het vierkant, die leidt naar het binnenste van het fort. De ongelukkige gevangenen moeten erin zijn geduwd door het kleine gat. Een groot aantal moet hun dood in deze kleine kamer hebben gevonden.
Er is een grote ruimte die het uiterlijk van een mess-kamer heeft, en een groot aantal kleine slaapkamers met elkaar verbonden door gangen.VOC_Home.html
De Nederlanders bouwden een kazerne ongeveer een kwart van een mijl van het fort, het gebouw is een mooie grote Residence, nu in gebruik als regering gebouw. De barakken werden omringd door een muur, een groot deel van die staat nog steeds, zij omsluiten een gebied van ongeveer tweehonderd vierkante meter. Een van de barak kamers is opgehouden te bestaan, hoewel een deel van de muur is gevallen bijna tot het maaiveld. Het meest opvallende gebouw is de Nederlandse dovecot, nog steeds in een toestand van perfecte staat. Het is gemaakt van koraal steen, met een solide basis ongeveer acht vierkante meter. "
© voc-sri-lanka.nl 2011Negombo.html
KalpitiyaKalpitiya.html
Start paginaArippu.htmlMannar.html
Negombo
Pooneryn.html
Kalpitiya
Jaffna.html
ArippuKayts_Hammenhiel.html
MannarElephant_Pass_Pyl_Beschutter.html
Pooneryn
JaffnaTrincomalee.html
Kayt’s HammenhielBatticaloa.html
Elephants Pass/Pyl/BeschutterHambantota.html
Delft IslandTangalle.html
TrincomaleeMatara.html
BatticaloaGalle.html
HambantotaKalutara.html
TangalleColombo.html
MataraBin._Hanwella.html
GalleBin._Ruwanwella.html
KalutaraBin._Balana_sitawaka.html
ColomboBin._Arandora_Accuras_Hakmana.html
HanwellaBin._Katuwana.html
Ruwanwella
Balana/SitawakaVOC_Home.html
Arandora/Accuras/Hakmana
KatuwanaInformatie.html
Start paginaKaart_van_de_Forten.html
ArchitectuurArchitectuur.html
Extra InformatieDutch_Burghers.html
Nederlandse TaalNederlandse_Taal.html
VOC-ReizenVOC-Reizen.html