Dutch Burghers

De Portugezen kwamen in wat toen bekend stond bij buitenstaanders als Ceylon, in 1505. Omdat er geen vrouwen in de Portugese marine waren, werden er vele lokale Singhaleese vrouwen door de zeevaarders verkracht .

Dit soort praktijken met de lokale bevolking vonden niet alleen in Ceylon plaats, maar ook in andere Portugese koloniën, zoals Macau in China en Malakka in Maleisië. Hun mestiço kinderen werden vaak 'MICOS' genoemd (een verbastering in het Portugese van woord 'halfbloed').

Toen de Nederlanders Ceylon overnamen in 1653, verdreven zij al de Portugezen.

Maar de staatlozen van Portugees-joodse (Marraanse) afkomst, en van gemengde Portugees-Singhalezen voorouders mochten blijven.

Als gevolg daarvan heb je Burgers met Portugese namen en zijn er waarschijnlijk van  joodse of gemengde Portugees-Singhalezen als voorgeslacht.

Tijdens de Nederlandse periode, waren alle Nederlandse koloniale activiteiten onder toezicht van de VOC, ('Vereenigde Oost-Indische Compagnie'). Vrijwel alle Burgers uit deze periode waren werknemers van de VOC.

Bij de VOC dienden niet alleen de personen met de Nederlandse nationaliteit, maar ook manschappen uit België, Duitsland, Zweden, Denemarken en Oostenrijk.

Het is daarom niet ongebruikelijk om voorouders uit deze landen te vinden in de vele burger stambomen.

Het was tijdens de Nederlandse periode dat de term "Burgers 'voor het eerst werd bedacht om mensen van gemengde Europese en Europees-Aziatische afkomst aan te duiden. Het komt van het Nederlandse woord 'Burger', wat 'de burger' of 'bewoner ' betekend. Voor de mensen van een gemengde afkomst zoals de Burgers was het niet toegestaan het staatsburgerschap van het land van hun Europese vaders te verkrijgen, noch van hun Aziatische moeders, dus werd een compromis gevonden waarbij ze burgers ('Burghers') van de steden van hun geboorte zouden worden.

Toen de Britten het roer overnamen in 1796, kozen veel Nederlanders ervoor om te vertrekken.

Echter, een aanzienlijk aantal koos om te blijven, vooral die van gemengde afkomst.

Een voorwaarde voor het mogen blijven, was dat ze een verdrag moesten ondertekenen van de capitulatie aan de Britten.

Vele burgers vinden van hun voorouders de namen in dit verdrag.

Tijdens het moment van de Britse verovering, waren er ongeveer 900 Burger gezinnen die woonachtig waren op Ceylon, geconcentreerd in Colombo, Galle, Matara en Jaffna.

Tot het begin van 1900, spraken velen de Engels taal maar ook vele burgers spraken ook een vorm van Portugees creools, zelfs die van Nederlandse afkomst waren.

Het wordt nu alleen gesproken in delen rond de kustplaatsen van Trincomalee en Batticaloa. De meeste van hun woordenschat is van Portugese afkomst, maar de grammatica is gebaseerd op dat van Tamil en Singhalees.

In de late jaren 1950 en 1960 verlieten vele burgers het eiland en emigreerden naar Australië (waar zelfs sprake is van een gebied rond Melbourne wat bekend staat als 'Little Ceylon'), de VS en Groot-Brittannië.

Nederlandse namen welke voorkomen in

Sri Lanka


*Albrecht 

*Andriesen

*Andriez

*Anthoniz


*Balthazaar

*Baptist

*Barber

*Barcho

*Barholt

*Bartels

*Barthelot

*Bartholomeusz

*Beekmeyer

*Beling

*Berenger

*Berkhout

*Bertus

*Beven

*Blom

*Bogaars

*Bogstra

*Bulner

*Buultjens


*Caspersz

*Christoffelsz

*Claasz

*Claessen

*Clementi-Smith

*Conderlag

*Corteling

*Cramer

vervolg

Bekende Burghers Brain Kerkoven Designer

Danielle Kerkoven Miss Sri Lanka

Dutch Burghers
De Portugezen kwamen in wat toen bekend stond door buitenstaanders als Ceylon, in 1505.
Omdat er geen vrouwen in de Portugese marine waren, werden er vele lokale Singalezen vrouwen door de zeevaarders verkracht .
Deze praktijk met de lokale bevolking vonden niet alleen in Ceylon plaats, maar ook in andere Portugese koloniën, zoals Macau in China en Malakka in Maleisië. Hun mestiço kinderen waren vaak 'MICOS' (een verbastering van het Portugese woord voor 'monteur').
Toen de Nederlanders Ceylon overnamen in 1653, verdreven zij al de Portugezen.
Maar de staatlozen van Portugees-joodse (Marraanse) afkomst, en van gemengde Portugees-Singalezen voorouders mochten blijven.
Als gevolg daarvan heb je Burgers met Portugese namen en zijn er waarschijnlijk van  joodse of gemengde Portugees-Singalezen voorgeslacht.
Tijdens de Nederlandse periode, waren alle Nederlandse koloniale activiteiten onder toezicht van de VOC, ('Vereenigde Oost-Indische Compagnie').
Vrijwel alle Burgers uit deze periode waren werknemers van de VOC.
Bij de VOC dienden niet alleen de personen met de Nederlandse nationaliteit, maar ook manschappen uit België, Friesland, Duitsland, Zweden, Denemarken en Oostenrijk.
Het is daarom niet ongebruikelijk om voorouders uit deze landen te vinden in vele burger stambomen.
Het was tijdens de Nederlandse periode dat de term "Burgers 'voor het eerst werd bedacht om mensen van gemengde Europese en Europees-Aziatische afkomst aan te duiden.
Het komt van het Nederlandse woord 'Burger', wat 'de burger' of 'bewoner ' betekend.
Mensen van een gemengde afkomst zoals de Burgers was het niet toegestaan het staatsburgerschap van het land van hun Europese vaders te verkrijgen, noch van hun Aziatische moeders, dus werd een compromis gevonden waarbij ze burgers ('Burghers') van de steden van hun geboorte zouden worden.
Toen de Britten het roer overnamen in 1796, hebben veel Nederlanders gekozen om te vertrekken.
Echter, een aanzienlijk aantal koos om te verblijven, vooral die van gemengde afkomst.
Een voorwaarde voor het mogen blijven, was dat ze een verdrag moesten ondertekenen van de capitulatie aan de Britten.
Vele burgers vinden van hun voorouders de namen in dit verdrag.
Op het moment van de Britse verovering, waren er ongeveer 900 Burger gezinnen die woonachtig zijn in Ceylon, geconcentreerd in Colombo, Galle, Matara en Jaffna.
Tot het begin van 1900, spraken velen de Engels taal maar ook vele burgers spraken ook een vorm van Portugees creoolse, zelfs die van Nederlandse afkomst waren.
Het wordt nu alleen gesproken in delen rond de kustplaatsen van Trincomalee en Batticaloa. De meeste van hun woordenschat is van Portugese afkomst, maar de grammatica is gebaseerd op dat van Tamil en Singalees.
In de late jaren 1950 en 1960 verlaten vele burgers het eiland en emigreerde naar Australië (waar zelfs sprake is van een gebied rond Melbourne wat bekend staat als 'Little Ceylon'), de VS en Groot-Brittannië.
Start paginaVOC_Home.html
Danielle Kerkoven Miss Sri Lanka
© voc-sri-lanka.nl 2011Informatie.html
Extra Informatie
Start pagina
Extra Informatie
FortenKaart_van_de_Forten.html
FortenArchitectuur.html
ArchitectuurDutch_Burghers_2.html
Dutch Burghers
FortenNederlandse_Taal.html
ArchitectuurVOC-Reizen.html
Dutch Burghers

Kantoor

Dutch Burgher Union