Overblijfselen vanuit de VOC-periode


In Colombo herinnert de wijk "Fort" aan de plaats waar ooit het fort stond. De muren en bastions zijn verdwenen behalve enkele resten van de bastions Den Briel en Batenburg aan de zeekant. Het paleis van de vroegere gouverneur van Ceylon is nu de woning van de president. Het VOC hospitaal is bewaard gebleven evenals de Wolvendaal Kerk. Een Nederlands kerkhof herinnert ook aan de VOC op Ceylon. Het Dutch Period Museum, gevestigd in de voormalige woning van gouverneur Van Rhee, is in Prince Street. Nog enkele straten ten oosten van Fort dragen nog Nederlandse namen.

In Negombo is het voormalige fort een gevangenis. De toegangspoort en het nabij gelegen kerkhof zijn toeristische attracties. Er zijn ook nog enkele andere gebouwen bewaard gebleven, zoals het Old Resthouse bij de brug en een mooi gerestaureerd pand op de hoek van 2nd Cross Street en Main Street.

In Ambalagonda bevindt zich nog, zij het uitgebreid met moderne uitbreidingen, een van de "resthouses" die de VOC langs de kust had gebouwd. Beter bewaard is de kerk annex school met vierkante zuilen.

Van Fort Kalutara bestaan alleen de fundamenten nog. Hier bovenop is een enorme dagoba, stoepa, gebouwd. Aan de achterzijde van het tempelcomplex is nog een stukje van de muur van de zuidoostelijke hoek van het fort te zien.

Galle. Het fort van Galle is op de Unesco-lijst van werelderfgoed geplaatst. Hierdoor is het mogelijk de overgebleven oude huizen te restaureren. De plaats is nu een belangrijke toeristische trekpleister. De vestingwerken zijn een bezoek meer dan waard. Het grote pakhuis bij bastion Zwart werd tegen de vestingmuur gebouwd en in fases uitgebreid. Hier bevindt zich nu het Maritiem Museum. Een deel van het pakhuis werd als kerkzaal gebruikt, vanwaar de klokkentoren uit 1705. De Grote Kerk, aan de overkant van de straat, is gebouwd in 1755. In de Queensstreet is in de voormalige commandeurswoning uit 1683 een hotel gevestigd. In de Pedlar Street staat Hotel Weltevreden. In de Leynbaanstraat staat het Dutch Period Museum.

Even ten oosten van Galle, in Unawatuna staat Hotel Nooit Gedacht, daterend uit 1735. In Matara is Redoute Van Eck in 1990 gerestaureerd en verkeert weer in goede staat. De muur van het oudere retranchement is ook nog zichtbaar. De in 1706 gebouwde kerk, met de ingang in de zijgevel, is nog steeds in dienst van de Gereformeerde Kerk. Rechts van de poort van Matara, met jaarsteen 1780, zijn enkele voormalige ambtswoningen van de VOC te vinden. In Nupe, ten westen van Matara, is het in de laatste jaren van de VOC-tijd in 1784 gebouwde overdekte marktgebouw in 1989 gerestaureerd. Het maakt nu deel uit van het Ruhuna Cultural Centre waarvoor er nog drie gebouwen in dezelfde stijl aan het complex werden toegevoegd. Fort Frederick in Trincomalee is nog redelijk in tact. Van Fort Ostenburg lijkt niet zoveel meer over te zijn.

In Batticaloa is het fort nog redelijk goed bewaard gebleven. Van Fort Sitawaka is nog slechts een ruïne over. In Tangalle dateren het Resthouse, het gerechtshof, ooit de kerkzaal, en het politiebureau met de voor gebouwen van de VOC karakteristieke zuilen, uit de VOC-tijd. Het vierkante fort is nu gevangenis. De muren van Fort Katuwana, zijn in 1761 geslecht, bij een restauratie rond 1990 gedeeltelijk opgebouwd met oorspronkelijke stenen die er nog lagen.

In Jaffna, het schiereiland, staat het oude Nederlandse fort echter tijdens de burgeroorlog van de afgelopen 30 jaar heeft dit fort veel te lijden gehad van het militaire geweld. De Nederlandse regering heeft geld gedoneerd om dit fort in ere te herstellen. Op Delft eiland staan nog enkele overblijfselen van het fort, op het kust eiland staat fort Hammenhiel, fort Mannar en Kalpitiya zijn nog steeds ingebruik door het Srilankaanse leger en dan Arippu, met zijn mysterieuze landhuis een lust voor het oog.

Forten op Ceylon

Forten in Ceylon

Ceylon ook wel bekend als Seylan - Zaylon - Sumatra Zeilan - Seilao -Laukauwn - Seylon - Ceilon - Serendip - Taprobana - Sri Lanka

© voc-sri-lanka.nl
© voc-sri-lanka.nl 2011
Start paginaVOC_Home.html
Start pagina
Extra InformatieInformatie.html
Extra Informatie
Kaart van de FortenKaart_van_de_Forten.html
FortenArchitectuur.html
ArchitectuurDutch_Burghers.html
Dutch Burghers
Nederlandse TaalNederlandse_Taal.html
Nederlandse TaalVOC-Reizen.html