Gelegen aan de zuidkant van het schiereiland Jaffna op de rand van het water van de lagune, het oude fort in Jaffna is het tweede grootste bestaande fort op het eiland. Oorspronkelijk gebouwd door de Portugezen in 1619 en opnieuw opgebouwd en uitgebreid door de Nederlanders in de tweede helft van de 17de en de 18de eeuw om de handels activiteiten van noordelijke regio van Sri Lanka te vergemakkelijken en was niet alleen van strategisch belang voor Jaffna en de Europeanen, maar ook van betekenis voor heel  Sri Lanka's geschiedenis.


De vijf eenzijdige innerlijke verdedigingswerken bestaan uit dikke en hoge wallen en bastions met een brede en diepe gracht er omheen.

De lay-out lijkt een geometrisch regelmatige vijfhoek die door de wallen gedefinieerd met een bastion op elke hoek van de vijfhoek. Afgezien van deze verdedigingswerken is er ook de stervormige gracht, die de omtrek ruwweg volgt zoals de bastions en de wal muren.


De buitenste verdedigings werken omvatten het glacis, de ravelijnen en een overdekte weg. In tegenstelling tot het Nederlandse fort te Galle en Colombo, die versterkte steden waren, het Jaffna fort had een bijna uitsluitend militaire en administratieve functie. Het fort is dan ook het enige overlevende voorbeeld in Sri Lanka, haar innerlijke afweer heeft een geometrisch regelmatige vijfhoekige lay-out.

Jaffna

Jaffnapatam - Yalpanam - Patuna

Nelson in zijn boek getiteld 'Nederlandse forten in Sri Lanka' (1984) voegt daaraan toe dat: 'Het was, zoals een technisch fort, alles was gedaan om de nieuwste design in elke opeenvolgende fase en het uiteindelijke resultaat was de sterkste vesting in het oosten, het perfecte defensieve ontwerp in die dagen. Van deze krachtige wallen kon de artillerie effectief de vijand beschieten. In Engeland, zijn volledig vergelijkbare plaatsen te vinden bij de steden van Berwick, aan fort George, in de citadel van Plymouth bij Tilbury fort aan de Theems voor de benadering van Londen. Er zijn vele mooie artillerie vestingswerken uit dezelfde periode rond de Indische Oceaan. Toch is het twijfelachtig of het technisch en in volledigheid, Jaffna kan worden overtroffen.


Binnen het fort staan belangrijke gebouwen van architectonische betekenis. De kerk gebouwd in 1706, binnen het ommuurde was dat een van de meest indrukwekkende bouwwerken van de noordelijke regio. Dit gebouw, waar belangrijke versiering ontbreekt, liet zien hoe effectief een gebouw onder architectuur zou kunnen worden, indien verhoudingen (zowel exterieur als interieur), en het groeperen van de volumes correct zijn uitgevoerd.

Jaffna fort met een dergelijke cultuurhistorische waarden van de nationale en internationale betekenis was in een perfecte staat van bewaring tot de burgeroorlog in het land uitbrak in het midden van de jaren 1980. De vestingwerken en gebouwen werden zwaar beschadigd door artillerievuur. De kerk is nu gereduceerd tot een puinhoop.

Gelegen aan de zuidkant van het schiereiland Jaffna op de rand van het water van de lagune, het oude fort in Jaffna is het tweede grootste bestaande fort op het eiland. Oorspronkelijk gebouwd door de Portugezen in 1619 en opnieuw opgebouwd en uitgebreid door de Nederlanders in de tweede helft van de 17de en de 18de eeuw om de handel activiteiten van noordelijke regio van Sri Lanka te vergemakkelijken en was niet alleen van strategisch belang voor Jaffna en de Europeanen, maar ook van betekenis voor heel de Sri Lanka's geschiedenis.

De vijf eenzijdige innerlijke verdedigingswerken bestaan uit dikke en hoge wallen en bastions met een brede en diepe gracht er omheen. De lay-out lijkt een geometrisch regelmatige vijfhoek die door de wallen gedefinieerd met een bastion op elke hoek van de vijfhoek. Afgezien van deze verdedigingswerken is de stervormige gracht, de omtrek van die ruwweg volgt het bastion en de wal muren.

De buitenste verdediging werken omvatten het glacis, de ravelijnen en een overdekte weg. In tegenstelling tot het Nederlandse fort te Galle en Colombo, die versterkte steden waren, het Jaffna fort had een bijna uitsluitend militaire en administratieve functie. Het fort is het enige overlevende voorbeeld in Sri Lanka, waar haar innerlijke afweer heeft een geometrisch regelmatige vijfhoekige lay-out. Bovendien is dit het enige voorbeeld op het eiland.
JaffnaVOC_Home.html
Nelson in zijn boek getiteld 'Nederlandse forten in Sri Lanka' (1984) voegt daaraan toe dat: 'Het was, zoals een technisch fort, alles was gedaan om de nieuwste design in elke opeenvolgende fase uiteindelijke resultaat was de sterkste vesting in het oosten, het perfecte defensieve ontwerp in de dagen van de krachtige en destructieve vaste schoot de artillerie van het beperkte effectieve bereik. In Engeland, zijn volledig vergelijkbare plaatsen alleen te vinden bij de steden van Berwick, aan fort George, in de citadel van Plymouth bij Tilbury fort aan de Theems voor de benadering van Londen. Er zijn vele mooie artillerie vestingwerken uit dezelfde periode rond de Indische Oceaan. Toch is het twijfelachtig of in het technisch de perfectie en de volledigheid, Jaffna kan worden overtroffen '.

Binnen het fort staan belangrijke gebouwen van architectonische betekenis. De kerk gebouwd in 1706, binnen het ommuurde was dat een van de meest indrukwekkende bouwwerken van de noordelijke regio. Dit gebouw, die belangrijke versiering ontbreekt, liet zien hoe effectief een gebouw onder architectuur zou kunnen worden, indien verhoudingen (zowel exterieur als interieur), en groeperen zich van volumes correct zijn bereikt.

De pure verticaliteit, versterkt door de dakconstructie en de hoge gevels maken van de dominante structuur van het geheel een duidelijk stadsbeeld. Het Queen's House (voorheen de Gouverneurs Residence) is het beste voorbeeld van de binnenlandse bouw van de noordelijke regio die hier vertegenwoordigd zijn op zijn best, de architectonische kenmerken die ontwikkelt zijn tijdens de 17e en 18e eeuw in Sri Lanka. In haar laatste evolutie, kreeg dit statige gebouw een brede en ruime dubbele pilaren veranda.
Jaffna fort met een dergelijke cultuurhistorische waarden van de nationale en internationale betekenis was in een perfecte staat van bewaring tot de burgeroorlog in het land uitbrak in het midden van de jaren 1980. De vestingwerken en gebouwen werden zwaar beschadigd door artillerievuur. De kerk is nu gereduceerd tot een puinhoop. Gelukkig heeft de Nederlandse regering in 2010 de toezegging gedaan een groot deel van de restauratie financieel op zich te nemen daar het een belangrijk Nederland erfgoed is.
NegomboNegombo.html
Start paginaKalpitiya.html



Arippu.html
Negombo
Mannar.html
Kalpitiya
Pooneryn.html
Arippu
MannarKayts_Hammenhiel.html
PoonerynElephant_Pass_Pyl_Beschutter.html
JaffnaDelft_Island.html
Kayt’s HammenhielTrincomalee.html
Elephants Pass/Pyl/BeschutterBatticaloa.html
Delft IslandHambantota.html
TrincomaleeTangalle.html
BatticaloaMatara.html
HambantotaGalle.html
TangalleKalutara.html
MataraColombo.html
GalleBin._Hanwella.html
KalutaraBin._Ruwanwella.html
ColomboBin._Balana_sitawaka.html
HanwellaBin._Arandora_Accuras_Hakmana.html
RuwanwellaBin._Katuwana.html
Balana/Sitawaka
Arandora/Accuras/HakmanaVOC_Home.html
Katuwana
Extra InformatieInformatie.html
Start pagina
FortenKaart_van_de_Forten.html
Extra InformatieArchitectuur.html
Dutch BurghersDutch_Burghers.html
Nederlandse TaalNederlandse_Taal.html
VOC-ReizenVOC-Reizen.html

De pure verticaliteit, versterkt door de dakconstructie en de hoge gevels maken van de dominante structuur van het geheel een duidelijk stadsbeeld. Het Queen's House (voorheen de Gouverneurs Residence) is het beste voorbeeld van de binnenlandse bouw van de noordelijke regio die hier vertegenwoordigd zijn op zijn best, de architectonische kenmerken die ontwikkelt zijn tijdens de 17e en 18e eeuw in Sri Lanka. In haar laatste vernieuwing, kreeg dit statige gebouw een brede en ruime dubbele pilaren veranda.

Gelukkig heeft de Nederlandse regering in 2010 de toezegging gedaan een groot deel van de restauratie financieel op zich te nemen daar het belangrijk Nederlands erfgoed is. 2012 is een groot deel van de restauratie gedaan zie de geplaatste foto’s maar van de Kruiskerk is niets meer over en de herbouw daarvan lijkt mij onbegonnen werk.