Dit fort werd gebouwd door de Portugezen in 1622 en werd door Koning Mayadunne van het Sitawaka koninkrijk veroverd op de Portugezen. De strijd werd geleid door zijn zoon Tikiri Rajjuru Bandara (later koning Rajasingha 1), die 13 jaar oud was. Later werd het heroverd door de Portugezen en ingeleverd bij de Nederlanders in 1655 zonder dat er een schot werd gelost. Het werd later uitgebreid door de Nederlanders met de toevoeging van twee bastions.

Diyambetalawa 'was de Singhalese naam van het eilandje gevonden in de buurt van de mond van de “Kalu Ganga”, in Kalutara. Dit eiland, dat nu is verbonden doormiddel van twee bruggen die de rivier overspannen, werd door de Nederlanders in of rond 1760 aan Peduru de Fonseka toestemming verleend, om dit te bouwen. Een deel van het eiland werd ingenomen om weg-en spoorbruggen te bouwen, en een deel word nu als parkeerplaats gebruikt voor voertuigen voor het grote aantal pelgrims dat de Kalutara tempel bezoekt.


Het eilandje, wordt elders gedocumenteerd onder de naam "Island in the Stream '. Hier kijken we naar enkele van de vroege illustraties gemaakt door Nederlandse kunstenaars van het Kalutara fort en de omgeving. Deze illustraties geven ons een blik in het verleden van Kalutara als een prachtige eiland.


De vroegste illustratie die we kunnen vinden van Kalutara is een gravure gedaan door Baldaeus en staat vermeld in de uitgave 'Beschrijving van het Eiland Ceylon'. Deze gravure gedaan in 1672 toont het fort tijdens de Portugese tijden. Het eilandje is te zien in het midden van de illustratie.

Kalutara

Diyambetalawa - Caletvre - Calleture

Op de volgende tekeningen is het eiland volledig weerge-geven, met inbegrip van boten op de rivier, waardoor het nog interessanter word. Deze print van een onbekende kunstenaar, is gedateerd door de auteurs van het boek rond 1735, rekening houdend met de aanwezigheid van de klokkentoren (die niet is te zien in andere tekeningen van ongeveer 1735).


Het eiland in de bovenstaande prenten, is nu onderdeel van het Kalutara Tempel Complex. De Kalutara tempel heeft zijn eigen interessante geschiedenis. Lang geleden was op de zuidelijke oever van de rivier de thuisbasis van de 'Gangatilake Viharaya' een boeddhistische orde.

De Portugezen waren bewust van het belang van de locatie aan het eind van de riviermonding, hadden de tempel gesloopt en er een fort gebouwd, Aan de kust en de toegang tot het binnenland van Ceylon (zoals ook blijkt uit tekst die Baldaeus omschreef in zijn boek) te bewaken. In de Nederlandse periode werd het herbouwd en uitgebreid. Maar werd overgedragen aan de Britten in 1796, na 1815 toen de strijd met het Koninkrijk Kandy door de Britten was gewonen werd het niet meer gebruikt en verviel het. Jaren later werd de tempel herbouwd op deze plek.

Dit fort werd gebouwd door de Portugezen in 1622 en werd door Koning Mayadunne van de Sitawaka koninkrijk veroverd op de Portugezen. De strijd werd geleid door zijn zoon Tikiri Rajjuru Bandara (later koning Rajasingha 1), die 13 jaar oud was. Later werd het heroverd door de Portugezen en ingeleverd bij de Nederlanders in 1655 zonder een schot werd gelost. Het werd later uitgebreid door de Nederlanders met de toevoeging van twee bastions.
Diyambetalawa 'was de Singalese naam van het eilandje gevonden in de buurt van de mond van de' Kalu Ganga ', in Kalutara. Dit eiland, dat nu de verbinding met twee bruggen die de rivier overspanen werd verleend door de Nederlands aan Peduru de Fonseka, op of rond 1760. Een deel van het eiland werd ingenomen om de weg-en spoorbruggen te bouwen, en een deel word nu als parkeerplaats voor voertuigen voor het grote aantal pelgrims dat de Kalutara tempel bezoekt.

Het eilandje, wordt elders gedocumenteerd onder de naam "Island in the Stream '. Hier kijken we naar enkele van de vroege illustraties gemaakt door Nederlandse kunstenaars van het Kalutara fort en de omgeving. Deze illustraties geven ons een blik in het verleden van Kalutara als een prachtige eiland.

De vroegste illustratie die we kunnen vinden van Kalutara is een gravure gedaan door Baldaeus en staat vermeld in de uitgave 'Beschrijving van het Eiland van Ceylon'. Deze gravure gedaan in 1672 toont het fort tijdens de Portugese tijden. Het eilandje is te zien in de juiste hoek midden van het beeld.

Kalutara
Diyambetalawa - Caletvre - CalletureVOC_Home.html
Op de volgende tekeningen is het eiland volledig weergegeven, met inbegrip van boten op de rivier, waardoor het nog interessanter word. Deze print van een onbekende kunstenaar, is gedateerd door de auteurs van het boek rond 1735, rekening houdend met de aanwezigheid van de klokkentoren (die niet is te zien in andere tekeningen van ongeveer 1735).

Het eiland in de bovenstaande prenten, is nu onderdeel van de Kalutara Tempel Complex. De Kalutara tempel heeft zijn eigen interessante geschiedenis. Lang geleden was op de zuidelijke oever van de rivier de thuisbasis van de 'Gangatilake Viharaya' een boeddhistische orde.
De Portugese bewust van het belang van de locatie aan het eind van de riviermonding, hebben de tempel gesloopt en er een fort gebouwd, Aan de kust en de toegang tot het binnenland van Ceylon (zoals ook blijkt uit tekst die Baldaeus omschreef in zijn boek) te bewaken. In Nederlandse periode werd het herbouwd en uitgebreid. Maar werd overgedragen aan de Britten in 1796, na 1815 toen de strijd met het Koninkrijk Kandy door de Britten was gewonen werd het niet meer gebruikt en verviel het. Jaren later werd de tempel herbouwd op deze plek.Negombo.html
© voc-sri-lanka.nl 2011Kalpitiya.html
ArippuArippu.html
Start paginaMannar.htmlPooneryn.html
Negombo
Jaffna.html
Kalpitiya
Kayts_Hammenhiel.html
ArippuElephant_Pass_Pyl_Beschutter.html
MannarDelft_Island.html
PoonerynTrincomalee.html
JaffnaBatticaloa.html
Kayt’s HammenhielHambantota.html
Elephants Pass/Pyl/BeschutterTangalle.html
Delft IslandMatara.html
TrincomaleeGalle.html
Batticaloa
HambantotaColombo.html
TangalleBin._Hanwella.html
MataraBin._Ruwanwella.html
GalleBin._Balana_sitawaka.html
KalutaraBin._Arandora_Accuras_Hakmana.html
ColomboBin._Katuwana.html
Hanwella
RuwanwellaVOC_Home.html
Balana/Sitawaka
Arandora/Accuras/HakmanaInformatie.html
Katuwana
FortenKaart_van_de_Forten.html
Start paginaArchitectuur.html
Dutch BurghersDutch_Burghers.html
Extra Informatie
Nederlandse TaalNederlandse_Taal.html
VOC-ReizenVOC-Reizen.html