De oude stad van Matara is gelegen op een landtong tussen de oceaan en een groene lagune, en wordt beschermd aan de landzijde door een 13 meter dikke, 5 meter hoge wal. Aan alle andere kanten is het onbeschermd afgezien van de natuurlijke barrière van het water. De drie parallelle stroken met huizen in koloniale stijl staan der rustig bij, want vandaag de dag vindt de actie plaats in de nieuwe stad. De dikte van de wal is indrukwekkend wanneer je op de top bent, maar anders is er niet veel te zien. De gateway is verminkt door verkeersborden, posters, bannieren en bedrading, en op de top van de wal is een moderne klokkentoren is gebouwd. De bastion aan de kust werd gesloopt om plaats te maken voor de kustweg die leidt naar de stad. Achter de muren is een leeg veld die in de Nederlandse tijd was beplant met bomen. Naar links, aan de kust, is een Guesthouse, en de gebouwen in de rechterhoek, naast de rivier, worden nu gebruikt door de politie. Aan de andere kant van het veld is een mooi kerkje. Boven de deuropening is de datum 1769 zichtbaar, toen er ernstige schade werd aangericht tijdens de 'Matara opstand' werd het daarna weer gerepareerd. Het toont een gelijkenis met de kerk in Kalpitiya, de pilaren en ook de veranda's langs de zijkanten, met de deuropeningen. De voordeur is aan de korte kant en is waarschijnlijk een onderdeel van de renovatie in de Britse tijd.


Achter de stad waren vroeger vier olifanten stallen stonden die soms tot en met 80 olifanten huisvesten en verder was er een tank waar de olifanten werden gewassen. Matara was een centrum voor de olifanten handel in die dagen. Geen sporen van deze handel werden achtergelaten. Aan het einde van de landtong is vandaag de dag een klein vissersdorpje.


De lagune is de uitlaat van de Nilwala rivier. Daar werd gebruikt gemaakt van een simpele drijvende brug met een ophaalbrug in het midden, nu is er een stalen brug die leidt naar de nieuwe stad Matara.

De oude stad van Matara is gelegen op een landtong tussen de oceaan en een groene lagune, en wordt beschermd aan de landzijde door een 13 meter dikke, 5 meter hoge wal. Aan alle andere kanten is het onbeschermde afgezien van de natuurlijke barrière van het water. De drie parallelle rijstroken met een verdieping in koloniale stijl huizen zijn rustig, want vandaag de dag vindt de actie plaats in de nieuwe stad. De dikte van de wal is indrukwekkend wanneer je op de top van het bent, maar anders is er niet veel te zien. De gateway is verminkt door verkeersborden, posters, banners, en bedrading, en op de top van de wal is een moderne klokkentoren is gebouwd. De bastion aan de kust werd gesloopt om plaats te maken voor de kustweg die leidt naar de stad. Achter de muren is een leeg veld die in de Nederlandse tijd was beplant met bomen. Naar links, aan de kust, is een Guesthouse, en de gebouwen in de rechterhoek, naast de rivier, worden nu gebruikt door de politie. Aan de andere kant van het veld is een mooi kerkje. Boven de deuropening is de datum 1769 zichtbaar, toen er ernstige schade werd aangericht tijdens de 'Matara opstand' en erna werd gerepareerd. Het toont een gelijkenis met de kerk in Kalpitiya, de pilaren en ook de veranda's langs de zijkanten, met de deuropeningen. De voordeur aan de korte kant van de Kalpitiya kerk is waarschijnlijk een onderdeel van de renovatie in de Britse tijd.

Achter de stad waren vroeger vier olifanten stallen die tot en met 80 olifanten soms huisvesten en verder dan dat een tank was waar de olifanten werden gewassen. Matara was een centrum voor de olifant handel in die dagen. Geen spoor van deze handel werden achtergelaten. Aan het einde van de landtong is vandaag de dag is een klein vissersdorpje.

De lagune is echter de uitlaat van de Nilwala rivier. Daar werd gebruikt gemaakt van een simpele drijvende brug met een ophaalbrug in het midden, maar nu is er een stalen brug dat leidt naar de nieuwe stad Matara.

Net over de brug is het stervormige fort gebouwd door Van Eck na de opstand in 1762. Het is een kleine vesting met  immens dikke muren.


Het werd gebouwd omdat het oude Matara Fort onver-dedigbaar was, dat werd reeds door gouverneur Rump opgemerkt in 1717. De wal is slechts aan een kant van de stad en je kunt er gewoon omheen lopen langs het strand. Tijdens de opstand van 1762 werd het veroverd door het Kandyan leger dat de stad gebombardeerd had met kanonskogels die over de muren vlogen. Na hun eigen kanonnen te hebben vernietigd, kon het garnizoen worden geëvacueerd door twee schepen die lagen te wachten op zee. Slechts een jaar later werd het fort heroverd door de Nederlanders.


Het ster fort

Het stervormige fort werd gebouwd in 1763. De muren waren oorspronkelijk beschermd door de banken van de aarde, 8 meter breed, en tussen deze banken en de wand was een gracht, die werd overbrugd door een ophaalbrug als toegang tot het hek. Binnen de muren is een ring van lage gebouwen die munitie en voorzieningen voor een klein garnizoen kon huisvesten. Het fort heeft een versierde poort met een het monogram van de VOC en de woorden "Redoute van Eck”. Hieronder is het wapen van Eck, geflankeerd door twee leeuwen. Nadat het door de jaren in verval was geraakt is het fort onlangs geheel gerenoveerd en herbergt nu een museum.

Matara
Net over de brug is het stervormige fort gebouwd door Van Eck na de opstand in 1762. Het is een kleine stervormige vesting met  immens dikke muren. 
Het werd gebouwd omdat het oude Matara Fort onver-dedigbaar was, dat werd reeds door gouverneur Rump opgemerkt in 1717. De wal is slechts aan een kant van de stad en je kunt er gewoon omheen lopen langs het strand. Tijdens de opstand van 1762 werd het veroverd door een Kandyan leger dat de stad gebombardeerd had met kanonskogels die over de muren vlogen. Na hun eigen kanonnen te hebben vernietigd, kon het garnizoen worden geëvacueerd door twee schepen die lagen te wachten op zee. Slechts een jaar later werd het fort heroverd door de Nederlanders.
Het ster fort
Het stervormige fort werd gebouwd in 1763. De muren waren oorspronkelijk beschermd door de banken van de aarde, 8 meter breed, en tussen deze banken en de wand was een gracht, die werd overbrugd door een ophaalbrug als toegang tot het hek. Binnen de muren is een ring van lage gebouwen die munitie, voorzieningen en een klein garnizoen kon huisvesten. Het fort heeft een versierde poort met een het monogram van de VOC en de woorden "Redoute van Eck '. Hieronder is het wapen van Eck, geflankeerd door twee leeuwen. Nadat het door de jaren in verval was geraakt is het fort onlangs geheel gerenoveerd en herbergt nu een museum.
© voc-sri-lanka.nl 2011VOC_Home.html
Start paginaNegombo.htmlKalpitiya.html
Negombo
Arippu.html
Kalpitiya
Mannar.html
ArippuPooneryn.html
MannarJaffna.html
PoonerynKayts_Hammenhiel.html
JaffnaElephant_Pass_Pyl_Beschutter.html
Kayt’s HammenhielDelft_Island.html
Elephants Pass/Pyl/BeschutterTrincomalee.html
Delft IslandBatticaloa.html
TrincomaleeHambantota.html
BatticaloaTangalle.html
Hambantota
TangalleGalle.html
MataraKalutara.html
GalleColombo.html
KalutaraBin._Hanwella.html
ColomboBin._Ruwanwella.html
HanwellaBin._Balana_sitawaka.html
RuwanwellaBin._Arandora_Accuras_Hakmana.html
Balana/SitawakaBin._Katuwana.html
Arandora/Accuras/Hakmana
KatuwanaVOC_Home.html
Extra InformatieInformatie.html
Start pagina
Extra InformatieKaart_van_de_Forten.html
ArchitectuurArchitectuur.html
Dutch BurghersDutch_Burghers.html
Nederlandse TaalNederlandse_Taal.html
FortenVOC-Reizen.html