Negombo
Negombo
Mīgamuva - Nigombo - Nigomba - Negumbo
Negombo is de thuisbasis van de grootste gemeenschap van de katholieken in Sri Lanka, een erfenis van de Portugezen, die het katholicisme langs de hele westkust verspreiden. Portugese familienamen in overvloed hier, hoewel de mensen niet afstammen van de Portugezen. Hun voorouders kregen een Portugese naam toen zij gedoopt werden. In de Nederlandse tijd was Negombo belangrijk omdat daar de hoogste kwaliteit kaneel groeide in dat gebied, maar met het verdwijnen van de kaneel plantages is de handel in deze plaats verloren gegaan.
Negombo zelf is een bedompte stad. Schoonheid is er te vinden op de stranden en rond de lagunes, waar kleurrijke vissersboten op het blauwe water liggen tegen een achtergrond van palmbomen en een blauwe hemel.
Het Portugese fort dat hier stond werd grotendeels verwoest door de kanonnen tijdens de Nederlandse belegering in 1644. Door de Nederlanders werd het fort herbouwd op de overgebleven ruïnes, niet als het gebruikelijke vierkante patroon, maar als een vijfhoekige, al had het slechts vier bolwerken. De vijfde werd nooit gebouwd. Het fort was gelegen op een smalle strook land tussen de lagune en een inham van de zee. Het was omringd door een gracht, en het was toegankelijk via een ophaalbrug. Aan de landzijde was er de stad met de bekende rechthoekige patronen van straten die zelf beschermd werd door aarden wallen. Het gebied in het westen werd regelmatig overspoeld door de zee, dan veranderde het fort in een schiereiland.
Gouverneur Rumpf bezocht het Negombo fort nadat het verbeteringen die onlangs waren aangebracht om het te bekijken. De muren waren bijgevuld, nieuwe wachttorens gebouwd op de bastions, het had een ingebouwde grote klokkentoren boven de poort.
Vandaag zijn er slechts ruïnes overgebleven. Het fort werd afgebroken in de late negentiende eeuw door de Britten, die de stenen gebruikten om een gevangenis te bouwen. De belangrijkste overblijfsel is een ambivalente heuvel en een deel van de oostelijke muur met de belangrijkste poort die toegang geeft tot een tunnel die uitkomt in wat ooit de binnenplaats was. Een kloktoren is later toegevoegd na aanleiding van het jubileum van Koningin Victoria.
In de stad ziet men een deel van de grachten (Dutch kanaal) die de Nederlanders hebben aangelegd om in het land het transport te vergemakkelijken. Ze worden nog steeds gebruikt door de lokale bevolking.