Fort Ostenburg

De legende vertelt dat koning Rajasingha II, die dit land regeerde voor 52 jaar (1635-1687) een fort bouwde in Trincomalee.

Koning Rajasingha wilde een fort bouwen in Trincomalee met het oog zich te verdedigen tegen de dreigende Portugezen. Maar tegen die tijd hadden de Portugezen al een klein fort gebouwd op de heuvel waar nu het huidige Fort Frederick staat.

Koning Rajasingha wilde zich ontdoen van de Portugezen tegen elke prijs en werd later gedwongen om de hulp van de Nederlanders te vragen om de Portugezen te verdrijven.

Een diagram van Fort Ostenburg in het boek "Illustraties en opvattingen van het Nederlandse Ceylon, 1602-1796" door Kumar De Silva en Wilhelmina G.M. Beumer.

De Nederlanders echter maakte een verdrag met de koning zo ver terug als 1612 en mochten een fort bouwen op Koddiyar (Mutur), maar de Portugezen, die het bevel voerden over Trincomalee vernietigden een groot deel van het gebouwde fort.


Een archeologische officier, die een paar jaar terug Fort Ostenburg bezocht dat gelegen is binnen de marinewerf heeft deze geïdentificeerd als het Fort oorspronkelijk gebouwd door Koning Rajasingha. Het lijkt erop dat toen Koning Rajasingha aan het bouwen was op de heuvel Ostenburg de Nederlanders hem hadden benaderd en hun diensten aanboden aan de Koning om de Portugezen te verdrijven.


De architectuur van Fort Ostenburg lijkt meer Aziatisch in ver-gelijking met de architectuur van het Kandyan tijdperk. Het blijkt dat Koning Rajasingha nooit dit fort gebruikt heeft hoewel later de Nederlanders het innamen om zich te verdedigen tegen de binnenvallende Engelsen.

Fort Ostenburg gebouwd op de top van de Ostenburg punt is nu verborgen onder een begroeiing. Met uitzondering van een aantal van de oudsten, die gediend hadden onder de marine van de huidige generatie hebben gehoord van dit fort.

Fort Ostenburg is niet zo zeer van veel belang als Fort Frederik van waar de Britten het commando over de gehele Oosten voerden. Fort Ostenburg werd meestal gebruikt als residentie voor de bevelhebbers van het garnizoen. Het blijkt dat zowel de Nederlanders als de Britten goed gebruik van het fort hadden gemaakt dat oorspronkelijk werd gebouwd door Koning Rajasingha, maar niet het feit van de vernietiging vermelden.

Trincomalee

Gokanna - Gokarna - Trinkenemalle


Fort Frederik

Het was daarna dat in 1623 de Portugezen een fort in Trin-comalee bouwde dat eerder bekend stond als Fort Trinkenemalle.


Een Nederlandse officier in een brief aan gouverneur-generaal Anthonio Van Diemon gedateerd 31 december 1638 heeft gezegd dat het fort in Trincomalee vrij sterk was en van harde stenen gebouwd en voor de fundering was een oude pagode rond de heuvel gebruikt. Aan elke kant zijn er zanderige en rotsachtige baai en het is als een schiereiland.

De Portugezen zijn uiteindelijk het land uitgezet in 1658.


De Nederlanders die zich veilig voelden na het verdrijven van de Portugezen sloopten het Trincomalee Fort.

Opgemerkt moet worden dat het door de Portugezen gebouwde fort veel kleiner was in omvang. De Neder-landers bouwden en breiden het uit tot de huidige omvang en noemde het Pagoda Hill. Het waren de Britten die het vernoemden naar Frederik August Hertog van York en Albany, de tweede zoon van koning George III.

Trincomalee
© voc-sri-lanka.nl 2011
Start paginaVOC_Home.html
Start pagina



Negombo.html
Negombo
Kalpitiya.html
Kalpitiya
Arippu.html
ArippuMannar.html
MannarPooneryn.html
PoonerynJaffna.html
JaffnaKayts_Hammenhiel.html
Kayt’s HammenhielElephant_Pass_Pyl_Beschutter.html
Elephants Pass/Pyl/BeschutterDelft_Island.html
Delft Island
TrincomaleeBatticaloa.html
BatticaloaHambantota.html
HambantotaTangalle.html
TangalleMatara.html
MataraGalle.html
GalleKalutara.html
KalutaraColombo.html
ColomboBin._Hanwella.html
HanwellaBin._Ruwanwella.html
RuwanwellaBin._Balana_sitawaka.html
Balana/SitawakaBin._Arandora_Accuras_Hakmana.html
Arandora/Accuras/HakmanaBin._Katuwana.html
Katuwana
Start paginaVOC_Home.html
Extra InformatieInformatie.html
Start pagina
Extra Informatie
FortenKaart_van_de_Forten.html
ArchitectuurArchitectuur.html
Dutch BurghersDutch_Burghers.html
FortenNederlandse_Taal.html
ArchitectuurVOC-Reizen.html